Milovníci zlatavého moku moc dobře vědí, že není pivo jako pivo. Vyrobit takové, které má vyváženou chuť, krásnou barvu a sytou pěnu rozhodně není nic jednoduchého. Klíčové jsou všechny použité ingredience i způsob vaření či uležení. Každý z českých pivovarů je nositelem a pokračovatelem tradice přípravy tohoto specifického nápoje, pro který je Česká republika celosvětově známá.
Vaření piva konkrétně v Pardubicích má svou tradici již od začátku 14. století. Odkazem na historii jsou i názvy jednotlivých druhů piva připravovaných ve zdejším pivovaru. Jde například o pivo Vilém, které nese své jméno po známém šlechtici z rodu Pernštejnů. Jiným odkazem na Pardubice je zase speciální světlé pivo s názvem Taxis, pojmenované po nejtěžší překážce místního slavného dostihového závodu. Specialitou je pivo Porter, které se již přes 130 let vaří podle tradiční receptury. Hlavním poznávacím znamením je tmavá barva, hustá pěna a bohatá plná chuť s typickou nasládlostí. V poslední době se stále větší oblibě těší piva s vyšší hořkostí, kdy má co nabídnout pardubická Hořká 12 ze sklepa.
Pokud vás zajímá více informací o historii pivovaru i jednotlivé příběhy konkrétních druhů piva, vyrazte na exkurzi. Samozřejmostí je oblíbená část spojená s ochutnávkou tankového piva. Exkurzi si musíte rezervovat s dostatečným předstihem. Během prohlídky uvidíte nádvoří pivovaru, varnu, kde se dějí hlavní kouzla při přípravě lahodného zlatavého nápoje, kvasničné hospodářství nebo ležácké sklepy, kde se ladí chuť dokonalého piva.
A protože o pivě se jenom nemluví, na pivo se pouze nekouká, ale pivo se musí rovnou pít, je dobré spojit exkurzi s návštěvou některé z restaurací, kde vám načepují pardubické pivo rovnou z tanku. V Pardubicích najdete takových podniků nespočet. Tak na zdraví!
Pardubický pivovar
Palackého třída 250
Pardubice
E-mail: pivovar@pernstejn.cz