A co takhle opustit byznys ve městě, odjet do Krkonoš a začít vyrábět sýry? To není vtip, nereálný životní plán, ale zkrácený příběh Bożeny a Daniela Sokołowských, kteří se po odstěhování z Jelení Hory usadili v krásném horském prostředí, na konci vesnice Łomnica, koupili první kozy, aby měli zdravé mléko pro nově narozeného vnuka alergika, a dnes jsou jedni z nejzkušenějších polských výrobců farmářských kozích sýrů (takových, které vznikají z mléka zvířat z vlastního, malého chovu, a celkově se vyrábějí vlastnoručně v malém měřítku). Vedou ekologický statek „Kozí louka“ s asi stovkou koz a Łomnickou mléčnou halu – firemní prodejnu spojenou se sýrárnou a dozrávárnou. V části s obchodem se nachází vybavení, které po mnoho desetiletí sloužilo k výrobě sýru, a dnes tvoří pěknou ukázku historie. Kromě historických hodnot expozice jde o prvek sloužící k vzdělávání turistů, kteří sem – se zájmem o lokální produkty a možnost vidět, jak se vyrábějí podle tradičních receptur – stále proudí.
Inspirací ke vzniku tohoto multifunkčního konceptu se stala cesta do Finska, kde manželé Sokołowští navštívili místní sýrárnu vyrábějící sýry typu čedar a kde – k jejich překvapení – lidé seděli u kávy, čaje, ochutnávali a nakupovali místní produkty, zatímco za sklem v sousední místnosti probíhala výroba sýrů.
Co si tedy můžeme vyzkoušet a koupit v Łomnické mléčné hale? Nejlepší je začít s łomnickým kozím sýrem s pískavicí řeckým senem, který byl zapsán na národní seznam tradičních produktů Dolnoslezského vojvodství. Kreativní názvy jiných sýrů z nepasterizovaného mléka k nám pak promluví sami, např. Medvědník – velice bylinkový zrající sýr s medvědím česnekem, tymiánem a saturejkou, Sir Zubr omývaný vodkou žubrovkou a obložený zubří trávou nebo Sir Gril – sýr určený k zapékání nebo smažení (na grilu, v troubě, na pánvi), který vlivem teploty mění svou konzistenci: nerozpouští se, ale pod kůrkou vzniká jemná pěna.
Sery Łomnickie z Koziej Łąki - Łomnicka Hala Mleczna
ul. Karkonoska 113B
58-531 Łomnica